2005: NEOPTOLEMOS

(Koos Terpstra)

Koos Terpstra schreef met de Troje-trilogie zijn kijk op de nasleep van de Trojaanse oorlog. Neoptolemos - 2e deel van de trilogie - verhaalt over de confrontatie tussen Neoptolemos en Andromache, een paar maanden na de val van Troje. Beiden zijn verwond door de oorlog en op een gecompliceerde wijze afhankelijk van elkaar om te kunnen overleven. Neoptolemos is als triomfator uit de Trojaanse Oorlog gekomen en wil nu, bij zijn terugkeer "...dit land een gelukkig land maken." Hij heeft Andromache meegenomen als oorlogsbuit. Alles is haar ontnomen. Voor Andromache is de oorlog nog niet voorbij: "Ik zal vechten voor wat ik waard ben." Ze worstelt met een leven vol herinneringen, oorlogstrauma's en wraakgevoelens.

We worden als samenleving allemaal geconfronteerd met mensen met trauma’s die veroorzaakt worden door geweld: uit oorlogsgebieden, maar ook door geweld in eigen land. Vragen die de regisseur zich daarbij stelt: hoe ga je door na een oorlog? Wat is een vijand? Hoe zet je alle gruwelen opzij die je hebt meegemaakt? Waarom zou je nog opkrabbelen en verder leven, als je al die ellende hebt gezien? Hoe zorg je ervoor dat je gekrenkte ego zich herstelt? Is wraak een compensatie voor verlies? Levert wraak eigenwaarde op?

 

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Kunstraad Groningen.

Met speciale dank aan de docenten van de opleiding Regisseur Amateurtheater van de Kunstencentrumgroep Groningen

Spel: Ron Akkerman en Marieke Spannenberg
Regie & vormgeving: Hanneke van der Molen

Posted on May 15, 2014 .