2010 - 2011: THUIS

(Anton Pavlovitsj Tsjechov)

Thuis is een kleine intieme solovoorstelling van Laura Dekker van 30 minuten, waarmee zij het Amateurtheater Festival van De Prins van Groningen 2010 won* . Als winnaar van dit festival speelde zij (samen met de winnaars van 4 andere voorrondes) Thuis ook op het Festival "30 minuten los" in Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam op 27 november 2010.

* De jury over de voorstelling: `professioneel, uitmuntende tekstbehandeling, helder en overtuigend.`

Laura liet het publiek ervaren dat bij Tsjechov de taal niet alleen het middel is om beelden op te roepen en de fantasie te prikkelen, maar ook om met een onzichtbare kracht meer dan de letterlijke betekenis van woorden over te brengen.

Bij thuiskomst hoort een officier van justitie dat zijn zoon van zeven jaar stiekem heeft gerookt van zijn tabak. Tijdens het gesprek dat hij met zijn zoontje heeft, blijkt dat opvoeden niet hetzelfde is als recht spreken. Het dilemma tussen de liefde voor zijn zoontje en de noodzaak grenzen te stellen ontvouwt zich. Uiteindelijk spreekt hij de taal die zijn zoontje met een onzichtbare kracht in het hart raakt, maar de wederzijdse liefde intact laat of zelfs versterkt. In dit verhaal laat Tsjechov zien dat liefde en ontspanning een thuis kan creëren waarin het mogelijk is dat opvoeder én kind van elkaar kunnen leren.

 

De voorstelling is door Stichting Theatergroep Raamwerk in eigen beheer vervaardigd.

Spel: Laura Dekker

Regie, decor- en kledingontwerp: Hanneke van der Molen

Scènefotografie: Marcel Dermois

Posted on August 26, 2014 .