2015: ANTIGONE

Vanaf half februari 2015 speelden wij Antigone, een bewerking van het gelijknamige stuk van Sophocles, door Jibbe Willems.

De stilte na de storm, de stilte die wij vrede noemen, is een wankel gelijkspel

In een niet nader gespecificeerd land is een fragiele vrede uitgebroken. Verscheurd door een nationaal conflict moet een instabiele staat proberen te herrijzen uit zijn eigen as. Eteokles en Polyneikes, broers, tegenstrevers en gedoodverfde leiders van het land, hebben beiden – door elkaars hand – het leven gelaten in de strijd die voorbij is. Een strijd die een winnaar en een verliezer opgeleverd schijnt te hebben – maar ook een stuurloze natie zonder leider.

Als de rook is opgetrokken, wordt Kreon aan het hoofd van het volk in verwarring gezet. Met nauwelijks een gram aan bestuurlijke ervaring moet hij zijn macht omzetten in gezag en een manier vinden om de boel weer bij elkaar te krijgen. Hij kiest voor de harde lijn van de winnaarspolitiek die dicteert dat wie niet voor ons is, tegen ons is.

Tegenover hem staat Antigone, zij weet niets van politiek, zij weet alleen dat het lijk van haar broer onbegraven ligt te rotten. Zij kan niet anders dan tegen die situatie in opstand komen, met welke gevolgen dan ook.

Tussen Kreon en Antigone staat Hemon, die niet weet of hij de kant van zijn geliefde of van zijn vader moet kiezen; het liefste kiest hij niets.

 

Regie: Hanneke van der Molen.

Tekst: Jibbe Willems

Spel: Dienke Harms (Antigone), Fokko Hooijer (Hemon), Piet van Gogh (Kreon), 

Techniek: Marcel de Bruin en Tony IJsselstein.

Kleding: Tisa Huisman

Scènefotografie: Marcel Dermois

Videoproductie: Laura Dekker

Productie: Alfons Dekker

Wij speelden Antigone op:

14-02-2015 in het Prinsentheater van Vrijdag, Groningen

09-03-2015 in Podium Zuidhaege, Assen (voor het Nassau College)

14-03-2015 in het Bernleftheater, Rottum Gr

04-04-2015 wederom in het Prinsentheater van Vrijdag, Groningen

11-04-2015 in Het Hart van Hoogkerk, Hoogkerk

19-04-2015 in Theater de Kapel, Groningen

Antigone is tot stand gekomen door steun van de Kunstraad Groningen en Medisub B.V. Duik- en Sociaal-Medisch Advies, Groningen. Met speciale dank aan: Helga Richter en Joshua Lagerwerf (NNT), Laura Dekker, Joost Dekker, Nieuw|RepertoireOBS De Huifkar in Ten Boer, Theater De Steeg in Groningen en Jaap Stoit.

Posted on August 31, 2014 .